2011 m. kovo 18 d., penktadienis

Nuostabus žmogaus plaukas

Dievas žmogaus kūną sutvėre ne belekaip. Jame nieko nėra paprasto.  Pavyzdžiui žmogaus plaukas yra toks sudėtingas dalykas, kurio žmogus niekad iki galo nesupras.

Daugybė plaukų

Ant žmogaus galvos yra apie 100 000 plaukų, nors kai kurie jų turi daugiau, o kai kurie mažiau.
Plaukai tankiai auga ant galvos ir keleto kitų vietų, nors iš tikrųjų bent šiek tiek jų yra ant visos odos, išskyrus delnus ir padus, tai yra grynai beplaukės vietos.
Ant viso žmogaus kūno yra apie 5 milijonus plaukiukų, nors kai kuriuos iš jų tikrai sudėtinga įžiūrėti.

Plaukų tipai


Kai kurios odos vietos, nors atrodo beplaukės, tokios kaip kakata ir nosis, iš tikrųjų yra apaugę plonyčiais bespalviais plaukiukais. Viename kvadratiniame odos colyje ant nosies ar kaktos yra maždaug toks pat plaukiukų skaičius, kaip ir ant pakaušio, tik ant nosies mes jų nematome. Tokie plaukiukai vadinami pūkeliu.

Ant galvos ar barzdos auga stiprūs, ilgi plaukai su pigmentu.

Blakstienos susiformuoja gyvenimo bėgyje.

Plaukų svogūnėliai pradeda formuotis dar motinos įsčiose nuo trijų vaisiaus savaičių. Paskui iš jų išauga ilgi šilkiniai plaukai, o prieš gimimą juos pakeičia plonyčiai pūkučiai. Neišnešioti kūdikiai gimsta ypač plaukuoti.

Jūs niekad neprarasite plauko svogūnėlio

Tikite ar ne, mes gimstame su gatavais plaukų svogūnėliais, su kurias nugyvensime visą gyvenimą, ir tie svogūnėliai niekur nedingsta.
Tai kodėl kai kurie iš mūsų su amžiumi nuplinka? Pradedant nuo brendimo amžiaus, kai kurie plaukų svogūnėliai, kurie augino stiprius ilgus plaukus, pradeda auginti plonyčius beveik nematomus pūkelius. Taigi su amžiumi mes plaukų neprarandame, jie tik labai suplonėja.

Kodėl gyvūnams nereikia kirpyklų?

Kodėl mums reguliariai reikia lankytis kirpyklose, o gyvūnai visuomet su gražia šukuosena be jokių kirpyklų? Ogi todėl, kad plaukai auga cikliškai. Tam tikru periodu plaukas auga, po to nustoja augti, ir iš to paties svogūnėlio išauga naujas plaukas. Plaukų ilgis yra užprogramuotas. Ak, jei būtų ne taip, ar įsivaizduojate voverę su plaukais ilgumo ligi kulnų, besipainiojančią šakose?

Plaukas auga maždaug 3 mm per dieną. Per metus plaukas ant galvos vidutiniškai užaugtų 13 cm. Bet ant rankos toks neužaugtų - ne taip užprogramuota.

 Plaukas auga iš svogūnėlio po 3 mm per dieną
 Užaugęs iki tam tikro ilgio, nustoja augti
Svogūnėlyje pradeda formuotas naujas plaukas. Paskui senasis iškrinta, o naujas plaukas pradeda augti.











Versta sutrumpinat iš The Amazing Human Hair, by David menthin, Ph. D. 
pirmoji iliustracija iš funnybest.com
Vertimas - Motik

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą